Seminarium

17 maj 2024

Hur främjas den akademiska friheten inom forskning och högre utbildning?

Den 17 maj bjuder UKÄ in till ett seminarium där vi presenterar resultatet av det uppdrag om akademisk frihet som regeringen gav till UKÄ förra året.

På seminariet kommer vi presentera rapporten "Akademisk frihet i Sverige - Regeringsuppdrag om lärosätenas arbete med att främja och värna akademisk frihet” och en särskilt inbjuden panel kommer delta för att diskutera rapporten och akademisk frihet på lärosätena.

Panelen består av:

  • Hans Adolfsson, ordförande för SUHF & rektor, Umeå universitet
  • Sanne Kofod Olsen, SUHF, rektor, Kungl. Konsthögskolan
  • Lars Geschwind, förbundsdirektör SULF
  • Jacob Färnert, ordförande, SFS
  • Topias Tolonen-Weckström, ordförande, SFS Doktorandkommittén
  • Åsa Wikforss, professor i filosofi
  • Sten Widmalm, professor i statskunskap

Johannes Hylander är moderator.

Seminariet riktar sig framför allt till alla som verkar inom sektorn för högre utbildning och forskning men även andra intresserade är välkomna att delta.

Seminariet kommer att hållas på Nalen i Stockholm (begränsat antal platser, först till kvarn gäller!) men sänds även digitalt. Observera att du behöver anmäla dig oavsett om du vill delta på plats eller på digitalt.

Kaffe och smörgås serveras från klockan 08:30 innan seminariet börjar.

Anmälan görs nedan senast den 3 maj. Ange om du deltar på plats eller digitalt. Seminariet är kostnadsfritt och kommer inte att spelas in. Länk för dig som deltar digitalt sänds ut dagarna innan seminariet.

Program

08:30-09:00 Registrering, kaffe & smörgås

09:00-09:15 UKÄ:s GD Martin Norsell hälsar välkomna

09:15-10:00 Presentation av rapporten

10:00-11:30 Paneldebatt

Bakgrund

I januari 2023 fick UKÄ i uppdrag av regeringen att göra fallstudier om lärosätenas arbete med akademisk frihet enligt högskolelagen. I uppdraget ingick också att sammanställa lärosätenas arbete med att främja och värna den akademiska friheten. Sammanställningen skulle inkludera en sammanfattande nationell bild och en internationell utblick.

I genomförandet av uppdraget har fallstudier genomförts, en enkät har skickats ut till forskande och undervisande personal och en remiss har gått till lärosäten med frågor om deras arbete för att främja den akademiska friheten. En internationell utblick, med fokus på EU och länder med liknande utbildningssystem, har sammanställts.

Syftet med projektet är att ge en fördjupad förståelse för universitets och högskolors arbete med att främja och värna akademisk frihet i enlighet med bestämmelserna i högskolelagen och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning.

Välkommen!

Information om seminariet

Datum

17 maj 2024

Tid

09:00 - 11:30

Plats

Nalen i Stockholm alt. digital sändning

Sidan uppdaterades den 11 april 2024